Nytt världshandicap den här säsongen

Inför 2019 gällde det att ha koll på golfens nya regler. Den här säsongen handlar det om det nya världshandicapsystemet.

1 januari 2019 genomfördes de största regelförändringarna inom golfen på 67 år och några av nyheterna som lanserades var:

Ready golf, regel 6.4b.

Leta i tre minuter, regel 18.2a.

Droppa i knähöjd, regel 14.3b.

Putta med flaggan i hål, regel 13.2a.

Inledningsvis var det många proffs som hade problem att vänja sig med den uppdaterade regelboken och tidigt på säsongen vimlade det av stjärnor som riktade stark kritik.

Även inför säsongen 2020 finns det en stor nyhet inom golfvärlden, den berör inte proffsen utan oss vanliga amatörer – 1 mars anslöt Sverige till det nya världshandicapsystemet.

Svenska Golfförbundet lyfter fram följande fördelar med det nya upplägget:
* Mer rättvisande. Världshandicapens snittsystem reagerar snabbare på förändringar och speglar din aktuella spelstandard bättre än det tidigare systemet, som i mångt och mycket baseras på din allra bästa förmåga.

* Kortare ronder. I världshandicapsystemet får alla golfare registrera alla ronder från nio hål och uppåt. Det underlättar om du inte har tid eller möjlighet att spela 18 hål. 

* Globalt. Med ett världshandicapsystem blir din handicap jämförbar med spelare från hela världen. Som resande golfare kan du spela med och mot andra spelare på lika villkor oavsett land.

Och så här förklarar Svenska Golfförbundet hur grunderna fungerar i det nya världshandicapsystemet:
* Ett snittsystem. Din exakta handicap blir genomsnittet av de åtta bästa av dina 20 senast registrerade ronder. Du ser din exakta handicap i Min Golf. 
* Max exakt handicap blir 54,0. Den tidigare spärren för höjning över 36 är borttagen. Inkluderar alla typer av golfare.

* Det blir inga handicapgrupper. Alla golfare oavsett handicap får registrera sällskapsronder och ronder från nio hål och uppåt.

* Två sätt att registrera. Välj mellan att fylla i bruttoslag hål för hål eller en total poängbogey-score i Min Golf.

* Ingen förregistrering. Du behöver inte meddela eller registrera i förväg att du vill spela en handicaprond. Har du spelat enligt golfreglerna är det bara att registrera ronden i Min Golf.

* Godkända spelformer. För att gälla som handicaprond gäller att du spelat ronden enligt reglerna för slagtävling, poängbogey eller maxantal slag (slaggolf).

Källa: https://golf.se/for-spelaren/regler–handicap/varldshandicapsystemet/