Inget Masters i april på grund av coronaviruset

Golfsäsongen här hemma i Sverige brukar dra igång lagom till The Masters. Nu skjuts majorn upp på grund av coronavirusets spridning.

Årets första herrmajor spelas traditionsenligt på Augusta National Golf Club i början av april. En hel golfvärlds blickar riktas mot den mytomspunna banan i Georgia, långt nere i den amerikanska södern. TV-publiken fängslas av stjärnornas storspel på den praktfulla mästerskapsbanan som ramas in av de vackra azaleorna. The Masters arrangeras alltid tidigt i april och sammanfaller med att banorna i stora delar av Sverige återigen brukar öppna efter en lång och mörk vinter. De svenska golfarna kan under The Masters inspireras av världseliten från TV-soffan på kvällarna för att sedan själv gå ut på golfbanan nästa morgon och stilla suget och försöka hitta svingen igen efter det långa uppehållet.

Just därför brukar The Masters locka en storpublik.

2020 skjuts dock tävlingen fram på grund av coronavirusets spridning runt om i världen. Fredagen 13 mars (av alla datum…) kom beslutet från Augusta National Golf Clubs ordförande Fred Ridley.

– Det här är ett beslut som förstås kommer göra många besvikna, även om jag är säker på att det är rätt beslut under dessa unika omständigheter.  Med tanke på den senaste informationen från experter har vi beslutat oss för att flytta fram alla tävlingar (även Augusta National Women’s Amateur och Drive, Chip and Putt National Finals, red. anm.)  I slutändan är det hälsan och välmåendet hos alla inblandade i dessa event, och alla boende i Augusta som har gjort att vi har fattat det här beslutet. Vi hoppas att den här senareläggningen sätter oss i en bra position framöver för att på ett säkert vis kunna stå värd för Masters Tournament vid ett senare datum.

Det här är första gången sedan åren kring andra världskriget som The Masters inte kommer att spelas i april och ett nytt tänkbart datum kan vara i oktober.

The Masters var planerad till 9–12 april och nästa major i spelschemat var PGA Championship på TPC Harding Park i San Francisco 14–17 maj, men även det mästerskapet har skjutits upp på framtiden.

The Players Championship, som kallas för herrgolfens femte major, avbröts efter rond 1 och sedan dess har PGA Tour stoppat alla tävlingar fram till och med just 17 maj.

De övriga två herrmajortävlingarna ligger tills vidare kvar enligt planen:

18–21 juni: US Open på Winged Foot Golf Club utanför New York.
16–19 juli: The Open Championship på Royal St. George’s Golf Club i England.

Beroende på coronapandemins utveckling kan även de vara i farozonen, precis som den olympiska golftävlingen på Kasumigaseki Country Club utanför Tokyo. Herrarnas golf är schemalagd 30 juli–2 augusti och damernas 6–9 augusti.

Även damernas första major – ANA Inspiration 2–5 april – som precis som The Masters alltid avgörs på samma bana skjuts upp.

25–27 september ska Ryder Cup – den prestigefyllda lagmatchen mellan Europa och USA – arrangeras på Whistling Straits Golf Club i amerikanska delstaten Wisconsin. Om coronapandemin tillåter vill säga.